Zupa z grzybów leśnych na białym winie

Sezon na grzyby zaczął się na całego. Z żadnego spaceru po lesie nie wracam z pustymi rękami, a w kuchni unoszą się same apetyczne aromaty. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną zupę grzybową, która można zaserwować w dwóch odsłonach: z całymi grzybami oraz w postaci kremu. U mnie w domu każdy woli coś innego, więc jest to idealne rozwiązanie.

Składniki:

2 ćwiartki z kurczaka

30 dag wędzonego boczku

1 kg grzybów

1 średnia cebula

5-6 średnich ziemniaków

Ok. 300 ml białego wina (na oko 1/2 butelki, użyłam Rieslinga)

1 łyżka masła

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

Kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

Sól i pieprz do smaku wg uznania

Kwaśna śmietana

Chili w młynku (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Mięso zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli, pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy wywar na wolnym ogniu przez ok. półtorej godziny.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Grzyby obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Doprawiamy rozmarynem i tymiankiem, przesmażamy. Grzybów nie należy mieszać zbyt często,  żeby nie uszkodzić ich struktury. Następnie wlewamy wino i gotujemy jeszcze kilka minut tak, aby alkohol zdążył się odparować.

Gotowy wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy przesmażone grzyby i gotujemy przez ok. pół godziny.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się.

Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej zupy, a następnie dodajemy do potrawy.

Ugotowane mięso z wywaru obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do zupy.

Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Serwujemy z odrobiną kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką pietruszki.

Dla amatorów kremu odlewamy część zupy z bogatą wkładką grzybowo-miesną i miksujemy na gładki krem.

Inne przepisy na zupy z grzybów znajdziecie TUTAJ i TUTAJ, a na rydze w sosie winno-śmietanowym zapraszam TUTAJ

Bon appetit!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *