W lasach grzybów zatrzęsienie i to jakich! Niedawno w moje ręce trafił kosz prawdziwych skarbów. Rydzów, prawdziwków, maślaków i podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami.

Składniki:

Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji):

200 g mąki

100 g masła

1 jajko

Szczypta soli

Farsz:

30-40 dag obranych rydzów i podgrzybków

Mały kubek śmietanki 30%

1/2 cebuli lub 1 mała

1 łyżka masła

3-4 łyżki startego sera Bursztyn + dodatkowa porcja do posypania

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sól i pieprz do smaku wg uznania

4 plastry bakłażana o grubości ok

0,5 cm

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Plastry bakłażana lekko solimy i zostawiamy na ok. pół godziny. W ten sposób pozbędziemy się z niego goryczy.

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, przed wyłożeniem do foremki dobrze będzie wstawić je na chwilę do lodówki.

Ciasto rozkładamy równomiernie na foremce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni dopóki nie zarumieni się.

Cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy przez ok. 10 minut. Należy pamiętać, aby grzybów nie mieszać zbyt często, by nie straciły swojej struktury.

Do rondelka wlewamy śmietankę 30% oraz wino. Dodajemy gałkę muszkatołową. Całość zagotowujemy, a następnie redukujemy na wolnym ogniu o mniej więcej 1/3 objętości-sos ma się nieco zagęścić. Dodajemy starty ser. Całość ma mieć konsystencję średnio gęstego budyniu. Jeśli sos wyda Wam się zbyt rzadki, możecie dodać jeszcze trochę sera lub dłużej odparowywać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Przelewamy sos do grzybów.

Cukinię opłukujemy z soli, osuszamy ręcznikiem papierowym i podsmażamy na patelni grillowej z oliwą z oliwek. Zdejmujemy z patelni nadmiar oliwy osączając na ręczniku papierowym.

Piekarnik ponownie rozgrzewamy do 180 stopni z funkcją „grill od góry”.

Na cieście układamy ugrillowanego bakłażana, grzyby w sosie i całość posypujemy dodatkową porcją sera. Całość zapiekamy przez ok. 10 minut.

Gotową tartę można posypać dodatkowo drobno posiekaną natką pietruszki.

Bon Appetit!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *