Risotto z grzybami leśnymi

Risotto jest klasycznym włoskim daniem, które warto jest umieć dobrze przygotować. Nie dość, że jest szybkie – czas jego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi.

Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku.

Składniki:

250 g ryżu Arborio
1 cebula (drobniutko posiekana)
30 g masła
2 szklanki białego wina (użyłam tym razem niebeczowanego chardonnay)
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100 g parmezanu
Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku
Szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy aromat.

Dodajemy masło i cebulę i na niedużym ogniu smażymy przez kilka minut tak, aby cebulka się zeszkliła.

Partiami po ok. ¼ kubka dolewamy wino, cały czas lekko zagotowując. Za każdym razem, gdy ryż  „wypije” wino, dolewamy kolejną jego porcję.

Następnie, podobnie postępujemy z bulionem – dolewamy część i co jakiś czas mieszając sprawdzamy stopień ugotowania ryżu. Gdy ryż będzie miękki i będzie delikatnie „rozpływał się” dodajemy parmezan i dobrze mieszamy. Sprawdzamy smak i w razie konieczności doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową tak jak lubimy.

Na osobnej patelni klarujemy masło. Następnie dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu i na małym ogniu aromatyzujemy masło. Pod koniec dodajemy odrobinkę soli i pieprzu, najlepiej świeżo zmielonych. Następnie dodajemy lekko pokrojone grzyby i smażymy kilka minut.

Podsmażone grzyby dodajemy do naszego gotowego risotto i delikatnie mieszamy. Nakładamy na talerze posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz pozostałym parmezanem.

Bon Appetit!

2 komentarze

  1. Przyznam, że bardzo ciekawy pomysł. Tym bardziej, że obecnie trochę grzybów można znaleźć 😀 Smacznie wygląda, chętnie przetestuje przepis. Zapraszam do siebie, może coś u mnie wpadnie w oko. gorąco pozdrawiam i z pewnością jeszcze tutaj wpadnę 😉

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *