DZIAŁO SIĘ – MAJ

Maj, maj, piękny maj. Trzeba przyznać, że w tym roku pogoda wyjątkowo dopisywała i dopisuje zresztą nadal. W Kate’s Kitchen miesiąc ten obfitował w  pracę i podróże.

Działo się – przepisy

Zaczynając od przepisów i bardzo fajnych gotowców na grilla, które dla Was stworzyłam. Jak zwykle przy różnych okazjach nie mogło się obejść od choć odrobinki historii 🙂

Zestaw grillowy 2

I tak oto w maju powstały dwa zestawy na grilla: ZESTAW2 oraz ZESTAW3 (ZESTAW1 był w kwietniu). Pojawiły się również długo wyczekiwane przeze mnie młode warzywa, w tym moja ulubiona MŁODA KAPUSTKA, przeze mnie określana jako „maślana”.

Maślana młoda kapustka. Zdjęcie Kate’s Kitchen.

Udało mi się również opracować rewelacyjny przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE. Robiłam je z tego przepisu kilkakrotnie i zawsze wychodziły tak samo chrupiące i nietłuste. Ważny w przypadku placków ziemniaczanych jest gatunek ziemniaka. I tutaj doszłam do wniosku, że denar jest absolutnym plackowym hitem.

Najlepsze placki ziemniaczane. Zdjęcie Kate’s Kitchen

Maj również uraczył nasz jakimiś kosmicznymi upałami. Nie dość, że jest gorąco jak w piekle, to jeszcze sucho na wiór. Codzienne podlewanie ogrodu stało się koniecznością, a ja z przerażeniem obserwuję, że jeszcze chwilę, a do mojego jeziorka i rybek wodę będę musiała raczej dolewać, niż z niego czerpać. Ponieważ upały są niezwykle zdradliwe, przypomniałam artykuł o tym, jak niebezpieczne może okazać się odwodnienie organizmu. O tym możecie przeczytać w tekście pt. „ODWODNIENIE – ŚMIERTELNE ZAGROŻENIE”. Znajdziecie tam również przepis na fajny chłodnik groszkowo – ogórkowy.

Naturalny izotonik
Odwodnienie. Śmiertelne zagrożenie. Zdjęcie Kate’s Kitchen.

Inny przepis na bardzo smaczny chłodnik, którego również bazą jest zielony groszek, ogórki oraz jogurt znajdziecie TUTAJ. Jednak przyprawy sprawiają, że jest zupełnie inny w smaku od tego poprzedniego.

Zielony chłodnik. Zdjęcie Kate’s Kitchen.

Działo się – Gruzja

I oczywiście majowy hit – a mianowicie „wine-tour” do Gruzji. Pierwszy raz w życiu udało mi się nie ulec ciekawości własnej i nie przygotować się do wyjazdu. Nie czytałam, nie oglądałam, nie słuchałam. Gruzję chciałam poznać po swojemu, wszystkimi zmysłami, bez sugestii przewodników i innych relacji. Dzięki fantastycznemu i niesamowicie zaangażowanemu pilotowi, który opowiadał nam przy okazji mnóstwo historii i legend, a także wznosił cudnej urody toasty (bo chyba nie muszę wspominać, że na wine-tour wino leje się strumieniami) uważam, że całkiem nieźle osiągnęłam swój cel. Pierwsze dwa odcinki podróży po Gruzji znajdziecie pod linkami TBILISI oraz GRUZIŃSKA DROGA WOJENNA. Kolejne odcinki się piszą, także to jeszcze nie koniec przybliżania Wam gruzińskich perypetii.

Tbilisi. Zdjęcie Kate’s Kitchen.
Widok z twierdzy Ananuri. Gruzińska Droga Wojenna. Zdjęcie Kate’s Kitchen.
Twierdza Ananuri. Gruzińska Droga Wojenna. Zdjęcie Kate’s Kitchen.
Cminda Sameba. Gruzińska Droga Wojenna. Zdjęcie Kate’s Kitchen.

Działo się – Wokół stołu

Poszerzyła się również gama moich felietonów z cyklu „Wokół stołu”. Tym razem zaprezentowałam Wam NAKRYCIE PODSTAWOWE. 

Działo się – Felieton

Na samą zaś końcówkę maja przypomniał mi się bardzo dla mnie ważny artykuł związany z rzucaniem palenia i paleniem papierosów ogólnie. Mnie udało się ze szponów tego nałogu uwolnić już dobrych kilka lat temu i każdemu uzależnionemu bardzo polecam ten stan. Nie ma sobie wmawiać, jak to się lubi fajki. Prawda jest taka, że jest to nie dosyć, że cuchnący jak nieboskie stworzenie nałóg, to jeszcze wyjątkowo degenerujący nasz organizm. Trudno się go pozbyć, ale jest to możliwe. W tym momencie już nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić samej siebie trzymającej papierosa i „delektującej się” nim. Fuj. W SZPONACH NAŁOGU może Wam pomóc, warto więc poświęcić te 3 minuty na przeczytanie tekstu.

I tym mocniejszym akcentem zakończyliśmy maj. Zapraszam także do lektury DZIAŁO SIĘ – KWIECIEŃ oraz DZIAŁO SIĘ – LUTY.

Miłej lektury i bon apetit! 🙂

 

 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *