Krem z pieczonej dyni z serem feta i pudrem z orzechów – przepis + kod rabatowy

Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na zimno, może być super rozgrzewająca. Muszę przyznać, że od czasów kremu z pieczonego buraka, absolutnie i bez pamięci zakochałam się również w pieczonym czosnku, który wykorzystałam i tutaj.

Ok. 2 kg dyni Hokkaido
Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta
Papryka wędzona
Pieprz czarny mielony
1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku)
Odrobina oliwy

Garść orzechów nerkowca
Garść orzechów włoskich
1 mała łyżeczka kminku
1 mała łyżeczka nasion kolendry
Szczypta soli (taka solidna)

1,5 – 2 litry bulionu drobiowego:
2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego,
2-3 marchewki,
2 korzenie pietruszki,
kawałeczek pora,
kawałeczek selera
przyprawy: kilka listków laurowych, parę ziaren jałowca, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli.

W garnku Ambition nastawiłam bulion:
Składniki na bulion zalałam ok. 3 – 3,5 litrami wody i gotowałam na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Bulion ma być lekko słony i mieć wyrazisty smak.

Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę. Ułożyłam na blasze, skropiłam oliwą, posypałam wędzoną papryką, odrobiną pieprzu i soli i upiekłam do miękkości (grzanie góra-dół, 200 stopni). Wraz z dynią upiekłam na złoto czosnek. Piecze się on znacznie krócej, więc należy pilnować, aby się nie spalił.


 nóż Ambition w folkowy wzór

W międzyczasie przygotowałam puder orzechowy:
Orzechy (włoskie i nerkowce) zmiksowałam wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”.

Z gotowego bulionu wyłowiłam mięso i przyprawy (warzywa zostały). Dodałam upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość zmiksowałam na gładziutki krem. Całość jeszcze doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu.

Zaserwowałam z pokruszonym serem feta, pudrem orzechowym oraz całymi orzechami.

PS. Puder można wykorzystać również jako posypkę do jajek lub kanapek.

Na wszystkich moich Czytelników na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka aż 10% zniżki na zakupy produktów AMBITION w sklepie Dajar

Rabat obowiązuje do 31.12.2017, możecie więc zaopatrzyć się w niezbędne „gary” na święta, jak i wybrać fajne prezenty 🙂 Ja już dałam mojemu M. listę pożądanych przeze mnie wynalazków #myAmbition

 

Zdrowa jesień na talerzu

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *